Ali Andrej Grah Watmougt na RTV Slovenija nekaterim podarja Hyndai i30?

POPRAVLJENO 17. 2. 2022

Zaman boste iskali v medijih ali na straneh RTV informacije, da je RTV »podaril« nekaterim odpravnino s katero si mirno kupijo najbolje opremljeni Hyndai i30 sodobni VW Golf. Saj veste Golf je postal relevantno merilo vrednosti v Tarči. Kaj več o tem bom objavil v nekaj dneh, kajti priti do vseh informacije je vendarle težko. Zakaj? Ker izgleda, da so pravzaprav vsi srečni. Dobrih 70 zaposlenih, ki so sprejeli bogato nagrado, da jih lahko odpusti RTV kot tehnološke viške. Veliko manj pa bi morali biti zadovoljni vsi, ki plačujemo RTV prispevek ali skrbnike javnega denarja. Za uvod lahko v nadaljevanju preberete moj objavljen članek Odpuščanje zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, kot način spodbujanja k upokojevanju?, Pravna praksa, št. 30-31/2021, str. 6-8. (C) Lexpera 2021., ki ga objavljam z njihovim dovoljenjem. Iz njega izhaja, da je takšno razreševanje izjemno sporno. Za prejemnike seveda ne, ker so samo vzeli to, kar jim je bilo ponujeno!

Ko sem lani v avgustu pisal članek, še nisem poznal vseh podrobnosti in pravnih »fint«, ki so se jih sedaj poslužili na RTV. Prav tako nimam (še) točnih zneskov, tako da bo zapis, ki ga pripravljam temeljil na ocenah. Izračun iz tega kar se da dobiti izhaja, da je možno, da je urednica dokumentarnega programa dobila »nagrado« v višini okoli 32.000 evrov neto. To predstavlja 7 dodatnih plač, ker ji izplačilo 3 plač (skupno dobijo »odpuščeni« 10 bruto povprečnih plač prejetih v zadnjih 3. mesecih) pripada v vsakem primeru. Torej tudi, če bi sama podala odpoved.

Skupaj bo, če upoštevamo višine plače objavljene na SIOL-u in recimo vsaj 30 letih delovne dobe, dobila okoli 46.000 evrov odpravnine. od česar bo plačale le za okoli 6.300 evrov akontacije dohodnine (prispevkov je odpravnina oproščena)  Za znesek do 18.864,80 evrov (10 kratnik povprečne plače v Sloveniji) ji ne bo potrebno plačati ne prispevkov ne dohodnine. Za presežek pač! Torej bo plačala vse običajne prispevke (22,1 % od bruto zneska – 5.996,88 evrov, in 25% dohodnine 5.284,58 evrov) in ji ne bo ostalo dovolj, da bi kupila Golfa. Z neto prejemkom v višini 34.718,54 evra si ga bo sicer še vedno lahko kupila, vendar je čisto darilo RTV manjše in sicer zanaša »le« 25.416,20 evra. To pa je še vedno dovolj za najboljšega Hyndai i30. Slaba novica za RTV pa je, da mora na presežek opravnine plačati 16,1 % ali 4.368,77 evra!

Upam, da bom lahko čim preje objavil točne zneske za vse, ki so prejeli odpravnine, ker vendarle ne poznam vseh detajlov in ne bi rad komu delal krivico. RTV sem včeraj zaprosil za zneske odpravnin, ki so jih že prejeli nekateri zaposleni. Zelo, zelo verjetno so ti podatki »informacija javnega značaja« (IJZ), vendar se na podlagi dosedanjih izkušen bojim, da jih bom v najboljšem primeru dobil v 22 delovnih dneh. Dosedanje izkušnje pa so žal takšne, da mi IJZ kar pogosto zavrnejo in se potem postopek zavleče. Zaradi tega pozivam novinarje, da zaprosijo oni, ker je pri njih  rok za odgovor bistveno krajši. Mislim, da bi bili točni podatki  koristni predvsem za tiste, ki so si to nagrado (ja tudi v višini vrednosti enega avta) zaželeli.

Veliko več pa v prispevku, ki ga še vedno pripravljam. Naj dodam, da na objavljeni članek v Pravni praksi nisem dobil nobenega odziva, da bi bilo karkoli z mojim razmišljanjem narobe. AGW pa je vseeno pripravil in očitno izvedel Program presežnih delavcev 2. 1. 2022 – 31. 3. 2022. Verjetno je tudi ta program IJZ in na voljo »pravim« novinarjem.

Naj še dodam, da to seveda ni končno odpuščanje. Z Aneksom št. 13 k kolektivni pogodbi, daje vodstvu (in zaposlenim seveda) možnosti odpuščanja zaradi tehnoloških viškov vse do tega, da bi imela RTV le še 2.000 zaposlenih! Po veljavni Strategiji razvoja RTV 2018 – 2022, sprejete tako na Programskem kot Nadzornem svetu, naj bi imela konec leta 2022 2.120 zaposlenih. Ampak to Andreja Graha Watmougta ne zanima! Cilj je oslabiti delovanje javne RTV, pa naj stane kar hoče. Seveda v korist komercialnih TV postaj! Ne zanima niti novih članov Programskega in Nadzornega sveta. Pravzaprav ne zanima niti sindikatov!

Se nadaljuje …

Leave a comment