Bo Galaxy Dalet res zapravljena priložnost RTV?

Tako kot me je Andrej Grah Whatmough pred letom dni z lažmi skušal diskreditirati, ker sem razkril njegovo računovodsko mahinacijo, si v zadnjem času to prizadeva Zvezdan Martić. Namesto da bi na zadnji seji Sveta RTV razpravljali o tem, da je Uprava RTV s svojim (ne) delovanjem spravila v občutne zamude pri poravnavanju obveznosti, je imel za potrebno, da člane Sveta RTV obremenjuje, kot je pravilno ugotovil Forbici, s povsem operativnimi zadevami, ki jih mora rešiti Uprava. Na dan je, mislim da že tretjič, potegnil, da naj bi Kadunc s podpisom pogodbe za nakup programa Galaxy daljnega leta 2019 povzročil nič manj kot »sramoto in katastrofo na kvadrat«. Zgodba pa je drugačna in odgovorne za sedanje zaplete na TV (na radiju jih namreč ni) bo moral Martić najti kje drugje. Nekaj o tem sem sicer takoj že objavil na FB. Vendar sem se, po tem, ko sem poslušal posnetek razprave, odločil, da o dejstvih obvestim notranje člane Sveta RTV, ter da to tudi objavim na blogu. Kajti dejstva ostajajo dejstva, pa če tudi komu niso všeč.

Seveda spremljam, kaj se dogaja na Svetu RTV. Tako sem zaznal tudi besede Boštjan Ogrisa, da naj bi se mi zavedli, kaj smo povzročili (»namreč sramote in katastrofe na kvadrat« z nakupom programa Galaxy). Torej on ve, da sem jaz kot podpisnik naredil napako. Kar je grozljivo! Ni ga namreč tistega bolj slepega, kot tistega, ki noče videti.

Zvezdan Martić si je očitno zadal strategijo, da na vsako opozorilo, ki ga posredujem skuša odgovoriti z mojo diskreditacijo. Jaz naj bi bil kriv, ker se bo morda spremenila sodna praksa pri priznavanju dvojezičnosti v RC Koper-Capodistria, jaz naj bi kriv za finančne težave, ki jih ima RTV sedaj, in sedaj naj bi bil jaz kriv za podpis, kar naj bi »bila sramota in kriminal na kvadrat«.

Seveda lahko to strategijo sprejmete, morda celo, kot je bilo zadnjič na seji, še malo podkurite. Vendar od vas članov Sveta RTV, ki naj bi zastopali zaposlene, bi vendarle pričakoval nekoliko več. Namreč da se pozanimate, ali je vse tisto, kar predsednik uprave govori sploh res. Nekaj sem že napisal na temo Galaxy Daleta (je še ime programa ne pozna) na svojem FB profilu. Zbral sem že potrebni material, da bi lahko podrobno zavrnil vsa namigovanja, da je Kadunc kriv za »kriminal na kvadrat«. Tako vam dodajam še nekaj poudarkov.

Kot prvo Zvezdan Martić ni bil proti razpisu za »enotni program«. Imam dokument, kjer je njegov podpis, kakšen program se išče. Mirno bi podal na zapisnik komisije svoje pripombe zakaj se mu zdi, da bi izbor Galaxya ne bilo v redu. Pa ni naredil ničesar takšnega. Le podpisati pod ZAPISNIK se mu ni dalo. Ali je to posledica dejstva, da drugi potencialni ponudnik ni oddal ponudbe, in to potem, ko je na RTV že posredoval garancijo za resnost ponudbe, pač ne bom špekuliral.

Kot sem že napisal, ni bilo nobene posebne seje nobenega organa, ki naj bi imel posebno sejo. Kot eno točko, vendar v smislu sprostitve sredstev od delnic jo je obravnaval na 19. seji NS 20. 11. 2019. In sprejel sklep, da se sredstva odobrijo. S samo enim vzdržanim glasom. Na seji je bil prisoten tudi Zvezdan Martić, vendar iz zapisnika, ki vam ga lahko dostavim, ne izhaja, da bi rekel eno besedo!

Tudi trditev, da naj bi Natalija Gorščak nasprotovala nakupu Galaxya ne drži. Niti ustno se ne spomnim, kaj šele pisno (kot so pod Ljerko vsi vodilni na TV nasprotovali gradnji news centra)! Zakaj je potrebno zavajati člane Sveta?

Sam postopek je bil izpeljan pravzaprav »by the book«, kar je ugotovila posebna revizija BM Veritas novembra 2020, ki je zapisala, da je bil »postopek izbire ekonomsko najugodnejšega ponudnika izveden skladno z določili ZJN-3« in ki jo omenjam tudi v zapisu na FB. Z lahkoto vam ga dajo v tajništvu uprave, če ga pa ne najdejo, mi pa povejte, da ga pomagam najti. Ko ga boste prebrali, vam bo povsem jasno, da Kadunc pri vsej stravi ni naredil popolnoma nič narobe! Pravzaprav edini očitek je bil, da ti, ki so raziskovali tržišče in o predstavitvah, niso pripravljali pisnih zabeležk/poročil, da bi zunanji presojevalec lahko presodil, ali je bilo tržišče dovolj raziskano. Ampak če ne bi bilo, bi zagotovo še kdo drug odtegnil podpis, morda celo imel pripombe na končno poročilo.

Ko se nekaj kupi, potem pa se pojavi nezadovoljstvo, je vedno treba pogledati najprej, ali je stvar res slaba, ali je celo slabša, kot je bilo povedano, ali pa sem sam kaj narobe naredil ali morda ne znam uporabljati.

Nikoli in nikdar ne bi šel kupovat sofrvera, ki ne bi bil preizkušen. Imel sem lastne izkušnje in poznam ugotovitve glede problematike uvajanja novih sistemov. Da deluje v primerljivi TV organizaciji, so se strokovnjaki predvsem iz TV prepričali na obiskih (mislim, da sta bila dva) na največji postaji TV postaji v Italiji Mediasetu v Milanu. Seveda ga tudi tam še sedaj uporabljalo! Za radijski del smo vedeli, da je odličen, ker ga uporabljajo od leta 1995 v vseh enotah pa od 1996, ko smo ga kupili. In tedaj in sedaj je šlo uvajanje praktično brez problemov! Zadnjim mi je nekdanja sodelavka rekla, zakaj en poudarim dobrih novic iz RTV. Sprašujem se, zakaj sami ne povedo, da so Galaxy uspešno uvedli v vseh radijih!

Pričakoval bi, da sami na spletu poiščete informacije, ali (sploh še) kdo uporablja sistem Galaxy. Iz hitrega pregleda, ki sem ga naredil sem odkril, da se je uspešno razširil in ga danes uporablja 80.000 uporabnikov iz cele palete družb. Naložil sem si tudi prezentacijo o Daletu in France TV, ki jo najdete v prilogi. Podatke o uporabnikih pa lahko najdete tudi na .(https://www.dalet.com/customer-stories/). In ne samo to, na njihovi spletni strani se najdejo že nove možnosti, ki jih ponujajo. Delo s posnetki in datotekami v oblakih in možnost uporabe pri zagotavljanju vsebin preko OTT, kar je tudi že ena prioriteta TV S. Torej je program zagotovo v redu in je lahko problem le pri implementaciji in povezavah z drugimi programi, ki jih uporablja RTV. Tu smo v pogodbi po mojem mnenju zagotovili zadostne varovalke, da tudi to mora poskrbeti dobavitelj. Tu pa dopuščam možnost, ker se je z implementacijo zelo zamujalo, niso bile posredovane zahteve in opozorila pravočasno, kar bi lahko dobavitelj izkoristil za zaračunavanje dodatnih stroškov.

Drugi problem pri takšnih nakupih je namreč ravno implementacija. Tu je najprej treba poudariti, da je začetek projekta zaznamoval Covid s prepovedjo potovanj ravno v fazi, ko bi morali začeti usposabljati »super userjev« in zastojem pri dobavi serverjev. Na radiju je uspelo njim opraviti delo kljub temu z usposabljanjem na daljavo in je projekt brez večjih težav stekel. Tako se je implementacija zamaknila že v obdobje, ko je nastopil že nov generalni direktor. Ve se, da je pri velikih vseh softverskih projektih bistvena implementacija, ki jo mora nadzorovati in spodbujati najvišje vodstvo. Zaposlene je namreč treba prestaviti iz zone udobja z uporabo starega sistema. Žal je bila implementacija po mojem odhodu in spremljanju že samo s kadrovskega področja katastrofalna. Ker pač moj naslednik temu ni posvečal veliko pozornosti. V resnici je prišlo do tega, da so se zamenjali ali so celo odpustili praktično vse, ki so ali bi morali aktivno delati na uvajanju. Zamenjan je bil pomočnik za tehniko, vodja produkcije, vodja projektne pisarne, ki bi moral in je bil nosilec spremljanja in opozarjanja na zastoje, je bil odpuščen kot tehnološki višek. Nezakonito je bila razrešena Natalija Gorščak, ki se je dobro zavedala, kaj vse je treba še postoriti. Kdo je bil po mojem odhodu v projektnih skupinah, ne vem. Zelo pa dvomim, da so Andrej Grah Whatmough, Valentin Areh in Uroš Urbanija temu posvetili dovolj pozornosti in ali sta zadnja dva osebno poskrbela, da bi vsi sodelovali pri testiranju in uvajanju. Ker gre za sistem, ki ga morajo obvladati vsi zaposleni v informacijskih programih, ne le TV produkciji! Odgovora ne poznam, ker me ni bilo več na RTV od aprila 2021 (ja, kmalu bo tri leta!). Skratka dani so bili vsi pogoji, da pri implementaciji gre lahko skoraj vse narobe. Vi bi pa lahko pridobili dokumente iz tistega časa. Začetek uvajanja je bil kot rečeno v covidnem času 2020 in delno 2021, potrem pa bi moralo za uvedbo zadoščali leto dni. Če bi se ustrezno to delalo, ne pa odlašalo. Tako za težave na TV Sloveniji štiri leta in 3 mesece po podpisu pogodbe zagotovo ni kriv Igor Kadunc!

Ps.: Da je izjemno pomembno, da se izberejo programi, ki zagotovo delujejo in se zagotovi pravilno projektno vodena implementacija, sam poznam že vsaj od uvajanja podpore Emonski kartici leta 1988. Seveda tudi mnenja strokovnjakov, da je vedno rizično ovajanje in je res potrebna podpora najvišjih vodilnih. Ker program nesporno deluje, upam, da uspejo uspešno najti način uporabe. Da se projekt ne bo uvrstil med tiste odstotke, kjer projekt dokončno propade. Pa še to, sistem bi morali zamenjati v vsakem primeru, tako da je možno, da bi tudi s kakšnim drugim imeli enake probleme. Zaradi tega spodaj navajam še, kaj mi je na vprašanje izpisal CharGPT.

Leave a comment