Lagali in zavajali so! RTV bi v Finančnem načrtu za 2024 lahko izkazal izgubo

Ministrstvo za finance mi je v e-sporočilu 21. 12. 2023 jasno sporočilo, da za RTV veljajo določila Zakona o javnih financah. Torej, da seveda lahko ima RTV v finančnem načrtu tudi izgubo, če ima zagotovljene uravnotežene prilive in odlive. Torej bi primanjkljaj med prilivi in odlivi iz poslovanja (prihodki in odhodki) lahko pokril s prodajo delnic in zadolžitvijo. Da mora za leto 2024 zaradi posebnih okoliščin RTV to narediti, sem trdil in skušal vodstvu in članom Sveta in finančnega odbora »dopovedati«. Vendar so od oktobra noreli z uravnoteženimi prihodki in dogodki. Saj se spomnite sklepov, kaj bi prihranili, če bi ukinilo določene programe in drastično znižali linearno »variabilne stroške« za 28 %. Pri tem je vodstvo in predsednica in namestnica Finančnega odbora trdili, da to ne drži, ampak, da mora RTV izkazovati dobiček. Ter, da jim je to potrdilo Ministrstvo za finance in Ministrstvo za kulturo.

Ker sem vztrajal, da dobim potrditev, ali so te, nelogične trditve v resnici  ministrstvi dali, sem vztrajal in dobil jasne odgovore. Ministrstvo za kulturo je to zanikalo že 8. 1., Ministrstvo za finance pa 18. 4. 2024. Tako sedaj ni nobenega dvoma, da bi lahko RTV lahko pripravila Finančni in Produkcijsko programski načrt, ki bi izkazoval izgubo ob predvideni prodaji preostalih delnic in se dodatno zadolžiti v ustrezni višini. Torej je bilo vse zlivanje gnojnice in poniževanje mene osebno, povsem zgrešeno! Da so v bistvu lagali in zavajali drugi.

Dejstvo je, so svetnice in svetnike, kot jih je poimenoval Zvezdan Martić v modrem dokumentu Naprej RTV, ob sprejemu PPN in FN (in še kdaj) lagali in zavajali! Ne Ministrstvo za finance (MF) ne Ministrstvo za kulturo (MK) ni ne vodstvu RTV ne predsednici in namestnici Finančnega odbora (FO) kakorkoli sporočilo, da RTV v Finančnem načrtu 2024 (FN) ne bi smel izkazovati izgube! To so na seji Sveta 21. 12. 2023 vehementno zatrjevali predsednik uprave in namestnica predsednice FO ter tudi predsednik Sveta, ki je dejal, da so ga »v to prepričali«. Tedaj je bilo rečeno, da je to stališče MF! Vendar ravno to MF v dopisu z dne 18. 4. 2024 odločno zanikalo! MK je to zanikalo že v dopisu 8. 1. 2024.

V četrtek, 18. 4. 2024 sem namreč končno po več urgencah vendarle, kot IJZ, dobil odgovor MF na moj dopis (vprašanje) 22. 12. 2023, ki jasno pravi, da MF ni ne RTV ne članicam FO posredovalo kakršenkoli dopis, v katerem bi sporočilo, da »mora imeti RTV Slovenija uravnotežene prihodke in odhodke, da torej v Finančnem načrtu ne sme izkazovati izgube«. Predlagam, da si zavrtite posnetek seje 21. 12. 2023 in tudi seje 28. 2. 2024 (izjave najdete na 19:00, predsednice 19:57)[1].

Prepis besed Zvezdana Martiča na seji 28. 2. 2024:

Je beseda laž prehuda? V primeru namestnice in predsednice FO ne, kajti jasno sta povedali, da naj bi bilo takšno stališče MF. Poleg tega sem jih večkrat pozval, da naj mi predložita mnenja in na katere zakone sta se sklicevali, pa nisem prejel nobenega odgovora. Meni se zdi tak odnos članic, posebno pa še predsednice in namestnice popolnoma nedopusten. Nikoli v preteklosti niso ostala vprašanja plačnikov RTV prispevka, naslovljena bodisi na Programski svet ali Nadzorni svet, neodgovorjena!

Manjkajoči del dopisa se nanaša na posredovanje informacij glede sprejemanja ZIPRS2425-A.

Je vodstvo RTV Svet zavajalo zaradi neznanja, ob tem, da ob znani arogantnosti očitno res niso bili sposobni povprašati ne MF ne MK, kako je s tem. Kljub temu da sem očitno pravilno stališče vztrajno ponavljal v zapisih na FB in blogu od konca oktobra naprej? Torej, da je vodstvo ves ta čas živelo v zmoti in ni vedelo niti tega, da je tako pomembnih zadevah, kot je predvideno pretirano skrčenje programov RTV, treba vsaj poslati e-sporočilo morda na dva naslova in vprašati, kar sem na koncu, ko sem videl, da ne razumejo in ne razumejo, sam vprašal 19. 12. 2023 na MF in že 21. 12. 2023 ob 7:49 zjutraj, ker sem jih prosil za odgovor pred sejo, dobil odgovor. To, da nisi sposoben pridobiti uradnega stališča od pristojnih ministrstev, se reče pa popolna nesposobnost vodenja!

Posledice te nesposobnosti pa so resnično katastrofalne, kajti sedaj je Državni zbor seveda na predlog MF (predvidevam, da nehote (s »podtaknjencem« v obliki 4. člena) s sprejemom ZIPRS2425-A, zaloputnilo vrata rešitve primernega programa  v 2024 s premostitvenim kreditom. Po mojem mnenju bi zaradi nestrokovnosti, ki je imela katastrofalne posledice po tem razkritju ne bosta odstopili predsednica in namestnica FO ter oba imenovana člana Uprave, ki sta predložila taka PPN in FN v sprejem Svetu in  predvsem Zvezdan Martić, ki ga je napačno stališče zagovarjal. Še tega ne bodo naredili, bi bilo prav, da bi se sprožili postopke njihove razrešitve. Laž in popolna nesposobnost bi morali biti pri vodenju vsake, kaj še tako pomembne organizacije, kot je RTV, nedopustni.

Naj k temu dodam še dodatni argument. Ugled RTV, ki ga ugotavlja Valikon, se je, po dvigu oktobra 2023 (iz marčevskih – 46 %) na – 28 %, sedaj zopet znižal na – 32 %.

Torej povzetek: RTV je nelikvidna in plačuje z zamudo, nima podpisane pogodbe za dodatno 10 mio € sofinansiranja za programe narodnosti, nima soglasja za dodatne kredite, nima in ne bo mogel sprejeti rebalansa FN (ker nima že od kot vzeti prihodkov za v FN neupoštevane višje stroške plač za 2 mio €) in posledično PPN, ponovno ji je pričelo upadati  zaupanje v javnosti, ne more najti revizorja za Letno poročilo 2023 (na tri razpise ni bilo prijave), nima ne sanacijskega programa ne strategije razvoja (Zvezdan Martič je sam dejal, da tega ne znajo narediti, iskalne ponudb že za »reorganizacije« pa je prispela le ena, neustrezna prijava!«), ne more dobiti četrtega člana Uprave. Da o motiviranosti in zadovoljstvu zaposlenih, ne govorim.

Ob tem pa se pojavlja še vprašanje, ali imajo koalicijske stranke še voljo zagotoviti »primerno financiranje« edine javne RTV? Ali bodo našle voljo in modrost, pripraviti spremembo zakona o RTV v delu o financiranju in preiti na skandinavski sistem? Tako, da bo začel veljati v 2025. Je sploh še čas? Če tega ne zmorejo, a bodo v zakonu povečali RTV prispevek in to za več kot 10 %, kar bi lahko naredila že Vlada? Seveda tudi ali so pripravljene takoj popraviti ZIPRS2425-A, tako da bodo spet veljala določila ZJF? Da se nekako reši delovanje RTV v 2024?


[1] Pri tem je treba dodati, da je bilo stališče na dan seje 28. 2. 2024 na žalost dejansko pravilno, ker je 9. 2. v resnici z ZIPRS2425-A veljalo novo načelo, torej, da mora imeti RTV dejansko planiran dobiček. Vendar očitno nihče od navzočih poznal, ker bi ga sicer omenil. Te spremembi ni zaznal tudi niti en medij. Vključno s STA! V jasnosti sem ga prvič objavil sam 3. 3. 2024 po tem, ko sem 1. 3. 2024 dobil obvestilo o tem od MF (zanimivo, da so imeli dopis pripravljen že 23. 2. 2024!

Leave a comment