Laž je, da naj bi imela RTV za 5 mio manjšo izgubo, če ne bo prenašala Olimpijskih iger in Evropskega prvenstva v nogometu (ter Toura)!

Goran Forbici bi prosim odstopili kot član Sveta RTV, ker ne poznate osnov delovanja RTV Slovenija in ne delujete v dobro RTV, kot to zahteva drugi odstavek 17. člena ZRTVS-1 (»člani Sveta … uresničujejo izključno interese RTV S«). Očitno vam gre le za lastno promocijo. Dokaz za to je vaš nastop v Odmevih 23. 11. (https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/175003468?s=mmc) in v Areni 27. 11.

Vsej vesoljni javnosti ste povedali, da naj bi imela RTV v letu 2024 za 5 mio € večjo izgubo, če bo prenašala Evropsko nogometno prvenstvo (EPN) in Olimpijske igre v Parizu (OI)! Trdim, da to, kar ste povedali, niti slučajno ne drži. Vas pa vabim, da mi predstavite dokaze za svojo trditev.

Moji argumenti so naslednji. Pogodba za OI je bila sklenjena s podjetjem Diskovery že pred leti. Po mojem globokem prepričanju v njej ni določila, da bi jo lahko RTV brez resnih posledic odpovedal 8 mesecev pred začetkom iger. Torej je prihranek, če se prenosom odpove zagotovo veliko manjši oziroma po mojih izračunih bi bilo to celo kontraproduktivno (škodljivo).

Ker so zneski nakupa odmevnih športnih dogodkov običajno poslovna skrivnost, se ne da dobiti točnega podatka. Tako lahko naredilo le oceno. Julija in avgusta 2021, ko so bile OI v Tokiu, so znašali programski stroški 1,7 mio €. Ob predpostavki, da se jih je okoli 0,4 mio nanašalo na druge projekte, dobimo oceno, da so bili verjetno stroški za pravice za OI v Tokiu okoli 1,3 mio €. Če predvidevamo, da se je cena za nakup pravic prenosa zaradi bližine in običajnega zvišanja dvignila za 30 %, je zelo grobo ocenjena pogodbena vrednost recimo 1,7 mio €. Seveda pa to niso vsi stroški, povezani z OI. Stroški za telekomunikacije so se leta 2021 v omenjenih dveh mesecih in septembru (verjetno zaradi kakšnih zapoznelih) računov dodatno povečale za okoli 0,5 mio €. Pri stroških službeni poti se vidi povečanje okoli 0,2 mio €. Dodatne avtorske stroške za studijski program bi lahko ocenili na največ 0,1 mio €. Tako kaže ocena, da je bil strošek RTV za prenose OI v Tokiu, brez stroškov dela (nadure…) okoli 2,1 mio evrov (1,3+ 0,5+ 0,2+ 0,1). Za leto 2024 bodo kot rečeno stroški za pravice višji za okoli 0,4 mio €, stroški telekomunikacij bodo verjetno le tretjina tedanjih (torej 0,2 mio), potni  stroški bodo pa verjetno kar podobni, ker bo bližina omogočala, da bi jih bolje »pokrivali«. Pariz pa tudi ne slovi kot poceni mesto. Tako ocenjujem, da naj bi bil celotni strošek prenosa (brez plač) 2,2 mio € (1,7+0,2+0,2+0,1).

Odziv na igre pa na: https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/tudi-na-rtv-slovenija-izjemno-olimpijsko-poletje/590245

Seveda pa OI na drugi strani prinesejo veliko gledanost. Leta 2021 se iz mesečnih podatkov vidi, da so se verjetno prihodki od oglaševanja na račun OI povečalo sicer le za okoli 0,7 mio €. To se mi zdi malo, vendar je treba vedeti, da je bil velik problem v časovnem zamiku. Gledanost v nočnih urah ali gledanost potem, ko se že ve rezultat, vendarle ni tako atraktivno. Pariz bo druga zgodba. Veliko bo sicer odvisno od tega, ali se bodo na OI uvrstile še kakšne naše ekipe. V igri so sicer še, vendar nobena nima uvrstitve zagotovljene. Ocenjujem, da bo v avgusta 2024 vrednost dodatnega oglaševanja zaradi OI okoli 1 mio €. Torej bodo neto stroški OI (stroški – prihodki) okoli 1,2 mio €.

Še težje kot za OI je oceniti stroške, povezane z EPN. Tu lahko vzamemo kot neko osnovo realizirane stroške ob Svetovnem prvenstvu konec 2022. Programski stroški so tedaj v novembru poskočili (za 0,6) in v decembru (za 1,8 mio €), torej skupaj za 2,4 mio €. Treba pa je povedati, da je pravice RTV odkupila kot podizvajalka od Šport TV in enako je tudi za Evropsko prvenstvo v Nemčiji. Povsem možno je, da je cena za prenose za evropsko prvenstvo, glede na le enoletni zamik, višja recimo za 10 %. Stroški komunikacij so bili leta 2022 višji od običajnih za okoli 0,2 mio €, potni stroški pa niti niso bili pomembno višji, ker večjih ekip na terenu niti ni bilo. Morda jih je bilo recimo za 0,1 mio €. Tako so bili stroški za prvenstvo v Katarju okoli 2,7 mio €. Iz mesečnih podatkov se kakšno posebno povečanje prihodkov od oglaševanja niti ne zazna. Verjetno so oglaševanje ob koncu leta, ko so »budgeti« že porabljeni, le preusmerili od drugih oddaj na dobro gledan nogomet. Novembra je bilo prihodkov za 1,7 mio, decembra samo 0,6 mio € (za ilustracijo mesečno povprečje v 2022 je bilo 2022 1,3 mio €).

Odziv na projekt prenosov na TV S:

https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/izjemna-gledanost-tekem-sp-v-nogometu-katar-2022/651540

Situacija v 2024 bo seveda povsem drugačna. Stroški za pravice prenosov EPN so kot verjetno nekoliko višji (ocenjujem okoli 2,6 mio €). Stroški telekomunikacij bodo verjetno približno enaki (v obeh primerih je bil potreben le en satelit). Potni stroški pa bodo verjetno večji, kajti na terenu bo več ekip, ki bodo spremljale, tako slovensko ekipo kot druga dogajanja. Tako je verjetno, da bodo znašali stroški vsaj 0,1 mio €. Dodatni pa bodo tudi za studijski del, podobno kot pri olimpijskih igrah, recimo okoli 0,1 mio €, kajti evropsko prvenstvo bo trajalo cev mesec (od 14. 6 do 14. 7). Ocena skupnih stroškov za EPN se tako ustavi na 3 mio € (2,6+0,2+0,1+0,1).

Ker bo gledanost predvsem slovenske ekipe izjemna, je verjetno, da naj bi bil prihodek od dodatnega oglaševanja okoli 1,2 mio €. Neznanka je le, koliko bo kanabalizma, torej, da bi bili skupni prihodki manjši, kot če ne bi bila oba dogodka tako zelo skupaj. In to še v časih dopustov! Vendar se zdi ocena 1,2 mio (oziroma skupna za OI in EPN 2,2 mio €) verjetno realna. Neto strošek EPN je verjetno tako okoli 1,8 mio €. Sport TV služi denar ne toliko z oglaševanjem na svojem programu v Sloveniji in iz plačila kabelskih operaterjev, kot s preprodajo pravic RTV. Seveda ob dejstvu, da je pravice zakupil za celotno področje JV Evrope, kar mu daje veliko fleksibilnost pri določanju cen.

Zakaj so omenjali tudi, da naj ne bi prenašali Toura, je spet vprašanje. Ker je ta znesek pravzaprav majhen. Vsaj za pravice, kajti zakupljene so bile v sklopu EBU in brez zavedanja, kako dragocene bodo za nas. Obetajo se nam pravzaprav epski boji vodilnih in med njima oba Slovenca. Seveda se postavlja vprašanje, ali ne bi morda znižali produkcijskih stroškov, ki so bili zaradi kvalitetnega pokrivanja v preteklih letih, verjetno res kar veliki. Ampak, da ne sploh ne bi prenašali same tekme? Seveda bo ravno zaradi omenjenega »kanibalizma« prihodek od oglaševanja iz tega naslova manjši, ko bi sicer bil. Seveda pa tudi tu ne vemo, koliko bi bila odškodnina za prekinitev pogodbe.

Pa še kaj je na MMC o Tour de France:

https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/najbolje-gledana-dirka-po-franciji-v-zgodovini-tv-slo/588137

Če seštejemo stroške za OI 2,2 mio, za EPN 3 mio in recimo za Tour 0,3 mio €, pridemo do seštevka 5,5 mio stroškov. To pa je blizu 5 mio evrov, ki so jih omenjali (prvi je »izsiljevanje« s 4 mio € omenil Pozareport 11. 11.) na Svetu in jih je jasno opredelil predsednik Sveta v Odmevih  in Areni. Ampak to »izsiljevanje« je navadno zavajanje, kajti prihranek ob morebitni odločitvi, da se omenjeni dogodki ne predvajajo, niti slučajno niso tako veliki. Na eni strani je nesporno dejstvo, da bi v tem primeru RTV zelo verjetno ostala brez okoli 2,2 mio € prihodkov od oglaševanja! K temu pa bi bilo treba dodati pogodbene kazni zaradi odpovedi pogodb. Sam ne vidim razloga, da ni imetniki pravic na prekinitev in zmanjšanje sploh pristali. Gre pa verjetno gre za 2 pa do 4 mio €.

Koliko je RTV do sedaj dala avansa, je težko ugotoviti. So se pa kratkoročne aktivne časovne razmejitve, kjer se predplačila evidentirajo, povečala od začetka leta za 1,2 mio € (od 1,23 na 2,45 mio). Zelo verjetno je, da je bil del tega zneska za obe glavni pogodbi.

Da je ocena verjetno kar realna, kaže primerjava s sicer že daljnim letom 2010, ko so bile tako zimske olimpijske igre, kot svetovno prvenstvo v nogometu v Južni Afriki z udeležbo Slovenije.  Prihodki od oglaševanja so se tedaj povečali od 16,8 mio € leta 2009, na 19,8 mio €. V letu 2011 pa so se prihodki ponovno zmanjšali na 15,3 in leta 2012 na 13,8 mio €. Torej je bil tedaj pozitivni učinek (povečanje prihodkov) obeh dogodkov verjetno vsaj 3 mio €. Ob tem so se tedaj stroški za avtorske in sorodne pravice (torej za programske ni tako čistega podatka) glede na doseženi v 2009 povečali le za 1,2 mio €. Ja, cene pravic so od 2010 poletele v nebo.

Ob tem še pojasnilo. Ob pripravi tega teksta nisem kontaktiral z nobenim bivšim sodelavcem, ker bi jih z najmanjšim vprašanjem spravil v zadrego. Zaradi tega so ocene zelo verjetno delno netočne. Podatki so sicer točni, vendar se nanašajo na vsote več aktivnosti oz. dogodkov. Na RTV pa imajo zelo natančne ocene, koliko bodo stale pravice za prenose, koliko bi bili stroški optimalnih prenosov ter ocene, koliko bo povečan (ali izgubljen) prihodek od oglaševanja ter seveda pogodbene kazni, ki jih bodo morali plačati, če bi se slučajno odločili za prekinitve pogodb. Člani Finančnega odbora in Sveta RTV ima dostop do njih.

Da gre za pomembne odmevne dogodke, se vidi iz zapisov o rezultatih prenosov.

Leave a comment