Andrej Grah Whatmough naj letos ne bi več prodajal delnic, kako bo pa pokril grozečo izgubo?

Po informacijah, ki sem jih prejel naj bi Andrej Grah Whatmough povedal, da RTV delnic letos ne bi več prodajal. Pa sem se malo zamislil in ker se pri tem ne znam ustaviti, je nastalo kar precej dolgo pojasnilo kako in zakaj.  O zamujenih priložnostih, ki so stali RTV milijone evrov in o tem, da sedaj pa res potrebuje RTV sanacijski program, usklajen s pričakovanji ustanovitelja. Sredstev s katerimi bi RTV pokrivala grozečo izgubo namreč nima več!

Okoli 24 novembra bo RTV dobila izplačilo dividende, ki bo 0,92 € (568 t€ oziroma zaradi nekaj davkov nekaj manj). Morda vas zanimajo zneski in datumi izplačila delnic v preteklosti. Najdete tu: https://www.sport-histoire.fr/en/Finance/Eutelsat_dividend.php. Iz podatkov se vidi zakaj sam, dokler je bila cena nad 15 € (torej letno donos okoli 6 %) nisem skušal iti skoti zid. Namreč, da bi vendarle dali generalnemu direktorju pooblastilo za maksimiranje prihodkov iz prodaje. 

Iz grafa delnic se pa vidi, da po presečnem datumu izplačila cena delnic pade za izplačilo. Torej je verjetno, da se bo po 24. 11. 2022 cena spet spustila pod 8 €! Sicer pa je imel RTV do prodaje  junija letos 735 tisoč delnic, sedaj pa jih imajo še 617 tisoč (torej je vrednost v petek 21. oktobra bila le še 5,2 mio € ).

Če mi kdo lahko razloži, zakaj Andrej Grah Whatmough ni poskrbel, da bi RTV šel prodajat delnice, ko se je aprila 2022 dvignila nad 10 € in se 28.6. dvignila na sedaj nedosegljivo vrednot 11,31 €,  bom veliko lažje spal. Dobil bi med enim in dvema milijona evrov več, kot kaže sedaj. Da se ne sprašujem zakaj jih ni prodal novembra 2021, ko se je dvignila že na 13,25 €. A ja, tedaj ni poskrbel, da bi imel normalno delujoči NS! Slavna Merila za koriščenje sredstev, prejetih iz kupnine za delnice Eutelsata in drugih prihodkov iz tega naslova (v nadaljevanju Merila) za uporabo denarja od prodaje delnic na katere se sklicuje Andrej Grah Whatmough, bi lahko Nadzorni svet odpravil z enim samim preprostim sklepom! Moj odgovor je, da je to naredil, ker je bil neskončno trmast in ni hotel priznati napake (in je noče niti sedaj), da bi moral RTV maksimirati dobiček pri prodaji, ne pa, da se bodo delnice prodajale le za odpuščanje in »razvojne projekte«.

In še eno javno vprašanje! Za kaj bo Andrej Grah Whatmough porabil 4 mio €, ki smo jih dobili ob zapadlosti obveznic spomladi 2018? Andrej Grah Whatmough bi moral vedeti, da se lahko porabijo le skladno z Merili. Dokler so! Sam sem ta denar vedno ohranjal na transakcijskem računu za nadomestno gradnjo ali morda tudi za Studio 14. Za kaj je (bo) šel?

Vir: Letno poročilo RTV 2021

Tako mimogrede pa še vpliv vrednosti delnic na sprejemanje Finančnega načrta. Javni zavodi ne smejo sprejemati finančnih nartov, če se ne ve od kod bodo pokrili  izgubo. Vsi moji predlogi FN so vedno izkazovali presežek prihodkov, z izjemo FN 2021, ki sem ga oblikoval skladno z izraženimi stališči Andrej Grah Whatmough ki je bil takrat že imenovan za generalnega direktorja. Tedaj se na poziv, da bi sodeloval pri pripravi FN, sploh ni odzval! Tako sem predvidel izgubo 4,8 mio € (realizirana je bila v višini 4,7 mio €). V načrt sem vključil tako odpravnine za odpuščanje zaposlenih v višini 1,9 mio €, tedaj še po PKP10, in finančne prihodke od prodaje delnic v vrednosti 4,8 mio € (kar ni bilo realizirano), od tega za odpravnine 1,8 mio €.

No, sedaj pa se bo situacija spremenila. Ocenjujem, da bo izguba, kljub izrednim prihodkom  700 t€ od dobljene tožbe in 1,2 mio od prodaje delnic, letos okoli 5 mio €! Že ta izguba bo ostala nepokrita, saj je bil 31. 12. 2021 presežek prihodkov nad odhodki preteklih let le še 2,45 mio €. Kaj bo naredil NS, ko bo to dobil, oziroma verjetno je že dobil, na mizo me prav zanima? Naj spomni, da je bil FN za 2022 sprejet z 31 tisoč evro presežka prihodkov! In res je, da po RTV že kroži dokument, da naj bi Andrej Grah Whatmough pripravil PPN in z njim usklajen FN z 12 mio € izgube! Ali je pri tem predvideni kakšni prihodki od prodaje delnic mi ni znano (trenutna vrednost je še okoli 5 mio €).

Seveda bi moral njegov NS že pred pol leta zahtevati, da pristopi k pripravi sanacijskega programa, ki pa ga seveda brez sodelovanja Ministrstva za kulturo ne more in ne zmore pripraviti. Pisanje pisem predsednikom in predsedniku vlade pri tem popolnoma nič ne pomaga. Še manj, če misli, da bo ob totalnem programskem, finančnem in človeškem razsulu na RTV S, primeren sogovornik.  

Leave a comment