Odziv na odziv vodstva RTV Slovenija glede napovedane stavke

Malo nenavadno je, da generalni direktor ob napovedi stavke pošlje svojim zaposlenim, kar enako sporočilo kot javnosti. Posebno, ker svojim sodelavcem, kar takoj na začetku pošlje grožnjo, da bi lahko pri navedbi, da je zahteva po odstopu vodstva, torej predvsem njega, šlo za nezakonito stavko. Da je skladno s sodno prakso zelo verjetno, da bi sodišče lahko prepoznalo kot nezakonito. In da bo v tem primeru moral ukrepati v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja. Torej jim (in vesoljni javnosti) pove, da jim bo moral izrekati opomine ali jih celo vreči na cesto. Ker tako zahtevajo predpisi, če je med mnogimi stavkovnimi zahtevami tudi ta, da bi moral odstopiti, ker povzroča škodo! Verjamem, da bo stavkovni odbor obvestil zaposlene, ali ima ta grožnja realne osnove.

Tudi med drugimi navedbami so res prave cvetke. Najbolj smešna je ta, da si želi izboljšati položaj in status javnega servisa RTV Slovenija. Pri tem, pa je naredil res vse, da bi izgubil podporo pri veliki večini ljudi, ki jim je RTV Slovenija nekaj pomenil. Popolnoma vseeno je, ali je to delal namerno ali zaradi neznanja ter neizkušenosti! Uspelo mu je zaupanje državljanov v RTV spraviti iz -4 na -38! In to je bilo izmerjeno pred legendarnimi predvolilnimi soočenji in ukinitvijo Studia City! Uspelo mu je z zamenjavo dobrih ljudi, ki so spravili ugled RTV na -4. Kjer ni sposoben niti uresničevati katastrofalnega PPN-ja, je povzročil popoln razpad sistema na TVS. Posledica je, da je gledanost tako nizka, da si je ne upajo niti objaviti, kot je bil običaj do zdaj. Uspelo mu je napoditi z RTV osebo, ki je bila za mnoge eden od simbolov javne TSV.

Pri tem, pa ni naredil nič, da bi zagotovil dodatni denar za delovanje, ampak ga je na debelo razmetaval za nagrade ob upokojevanju, ustavil investicije, tudi tiste, ki bi odpravile nevarnost, da bi ob močnejšem potresu reševali ljudi izpod ruševin! To so rezultati njegovega silnega napora, vloženega v dialog s socialnimi partnerji!

Ali pa ta, da so v prvem letu izvedli vrsto dejavnosti za povečanje prihodkov. Je velik upad gledanosti res prispeval k dvigu prihodkov od oglaševanja? Je dobil bistveno več proračunskih sredstev? Mu je vlada odobrila dvig RTV-prispevka? Nič od tega, ker je ni zaprosil! Povečanje prihodka od RTV-prispevka, pa gre na račun nižje osnove v 2020 ter nadaljevanju dejavnosti za zajem tistih, ki so se izogibali plačilu, ker naj bi imeli le radio. Seveda pa racionalizacije zaposleni še kako čutijo. Je pa vprašanje, ali so bile vse in vedno upravičene.

Tudi ta je malo smešna, da naj bi nastale težave zaradi dviga cen energentov. Njihova višja cena je seveda položaj le še poslabšala. Ter nadaljevanje, da je vodstvo naslovilo na vlado predlog za uskladitev višine RTV-prispevka. To so sicer res naredili, vendar šele 12. 5. 2022, ko je bilo jasno, da bo med stavkovnimi zahtevami tudi zahtevek za izpolnitev obveze vlade, da bo organizacijam, ki jih bo zadele posledice povišanja plač, kot posledica sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. Zakaj tega ni poslal pred letom, ko smo mnogi vedeli, da RTV, kljub odpuščanju, ne bo imel dovolj denarja za normalno poslovanje! Zakaj je tedaj trdil, da dodatnih sredstev RTV ne potrebuje in jih ne bo zahteval?

Seveda takšnemu na hitri skupaj zmetanemu dokumentu ne vlada v odhajanju ne nova ne bo posvetila prav nobene pozornosti. Med drugim tudi zaradi tega, ker ni predloga poslal na pravi naslov. Da bi vlada o takšnem predlogu odločala, mora nanjo priti predlog sklepa s pristojnega ministrstva, torej z Ministrstva za kulturo. V predlogu tudi sploh ni navedel, kakšno povešanje bi bilo v resnici potrebno in kakšno bo poslovanje RTV vnaprej. Zapisal je le, da naj bi bil prispevek, če bi upoštevali inflacijo od 1. 1. 2012, ko je bila uveljavljena sedanja višina RTV-prispevka 12,75 evra, kar 14,49 evra. Pri tem velja spomniti, kako privoščljivo je večkrat navajal, da je to isto ministrstvo s formalnimi razlogi avgusta 2019 zavrnilo povišanje na 13,75 evra. Ob tem pa je dosledno pozabljal povedati, da je bilo to le zaradi tega, da bi prišli do trajnejših rešitve financiranja RTV. Čeprav je to seveda vedel. Torej je jasno, da je sedanji zahtevek le blef nastal v času priprav na stavko.

Ker pa je ravno pisal zaposlenim in javnosti, se očitno ni mogel izogniti še malo satire. Kajti po njegovem mnenju, politiki niti slučajno ne bi smeli javno zahtevati njegove zamenjave. Pa čeprav ob že naštetih njegovih negativnih dosežkov, lahko dodajamo še popolno zmedo s tolmačenjem predpisov glede statusa parlamentarnih strank, uvajanje dveh informativnih programov na TVS, kar ima na nek način le še RAI. Ali pa rokohitrsko spreminjaje statuta, ko se ve, da bo v kratkem prišlo do sprememb zakona! Pa imenovanje urednice informativnega programa, ki jo je jasno podprlo le 10 % članov uredništva. Ali pa, da je, brez vsakega resnega razloga, šel razreševat Natalijo Gorščak, ker ni hotela narediti prostora za Jadranko Rebernik … Pri tem je zanimivo, da kot predsednik NS ni protestiral, ko je Janez Janša v pogovoru za TV Slovenija povedal, da je na RTV kar nekaj novinarjev dobrih, da pa imajo slabo vodstvo! Ne, bil je tiho ko miška! Zdaj pa je kar naenkrat to nedopustno in sploh grozljivo. Da, saj ob normalnem dela vodstva, bi imel prav! Ob takem vodenju, kot je bilo v tem letu, pa verjamem, da se celo resni politiki težko zadržijo.

Blizu kandidature za ježkovo nagrado je, ko zapiše, da bi morali zaposlene, domačo in tujo javnost skrbeti predlogi, ki želijo dejansko depolitizirati javno RTV. Zdi se, da on v njih resnično vidi željo, da bi si politika podredila javni medijski zavod! Da to vidiš v napovedih sprememb, moraš res biti poslušen kmetičev direktor. Oziroma komedijant! Da je temu tako, se vidi iz zapisanih besed v nadaljevanju, ko v bistvu zapoje slavospev sedanjemu ZRTVS-1 in temu, da je končno na RTV, skladno z določili zakona, urejeno vodenje á la Kmetič in Andrej Grah Whatmough. Z 21-člansko urejeno, enotno skupinico pravih članov PS! Ki imajo pravico presojati delo posameznih novinarjev, prepovedovati vsako kritiko vodstva, ukinjati oddaje, ki velikemu vodji niso po volji …

Očitno je tudi, da se Andrej Grah Whatmough sploh ne zaveda, da ni zaposlen na stranki, ampak naj bi bil direktor javnega servisa, ki bi se moral boriti, da ima RTV en, operativni organ upravljanja in nadzora. V katerem bi morali sedeti strokovno usposobljeni, od politiki resnično neodvisni ljudje. Le na ta način, bi prišli do »neodvisnega, objektivnega in pluralnega medija«! Ali pa misli, da je pod njegovo taktirko RTV Slovenija takšna sedaj? NI! Če bi res podpiral prvo zahtevo stavkajočih «po avtonomiji in neodvisnem delovanju JZ«, potem bi moral jasno podpreti napovedane spremembe zakonodaje, ki jo pripravlja sedanja koalicija.

Seveda je do konca smešen in razgaljen, ko si želi, da »depolitizacija s spremembami zakona« ne bi odnesla obeh sedanjih do konca spolitiziranih svetov. Programskega in nadzornega! Seveda si lahko to intimno želi, kajti vsak dan, ki ga preživi kot generalni direktor, je več kot super, za osebo, ki v resnici ni še ničesar ustvaril.

Na srečo pa sam potrdi, da vsaj zahteva, za izboljšanje stanja pri najnižje umeščenih zaposlenih, ki ne dosegajo niti minimalnih plač, upravičena. Popolnoma možno je, da to pomeni, da stavka ni nezakonita! To pa pomeni, da je njegova grožnja, da bo osebno disciplinsko preganjal stavkajoče, ker so med drugim, zaradi neverjetno negativnih rezultatov njegovega dela zahtevati tudi njegovo razrešitev, pravzaprav le prazna grožnja, nevredna resnega generalnega direktorja. Da nekaj ne more biti v redu, kaže popolna odsotnost sposobnosti dojemanja večinskega negativnega zaposlenih do njega.

P.S.: Da ne bo pomote, ko je stavko leta 2018 napovedal Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev, sem po posvetu s pravno službo RTV opozoril stavkovni odbor, da njihove zahteve niso takšne, ki bi se jih lahko smatralo za zakonite osnove za stavko. Razlika je v tem, da nisem grozil zaposlenim, ampak le vodstvo stavke opozoril, da morda stavka ne bi bila zakonita. Vodstvo sindikata je stavko odpovedalo.

Leave a comment