Bitka se seli v državni zbor, verjetno tudi na Ustavno sodišče in verjetno tudi brez referenduma ne bo šlo.

So hipokriti hujši kot lažnivci? Zame so hujši, kajti očitati nekomu neko ravnanje, sam pa delati enako ali podobno, je zavrženo. Sicer pa je to odziv, ki sem ga objavil tudi na FB, na nastop Andreja Graha Whatmougha na Odboru za kulturo DZ 11. in dopolnjen po oddaji o RTV na TV S 13. 7.

O spremembah zakona o RTV naj ne bi bila opravljena globlja razprava! Drži, da se je na koncu vse zelo hitro odvilo. Z razlogom, kajti kmetičeva četica ima ob izvajalcu Andreju Grahu Whatmoughu na grbi že toliko spornih odločitev, da je res treba čim hitreje prekiniti to uničevanje javne RTV. Težava Andreja Graha Whatmougha je, da ni sam organiziral NOBENE razprave o RTV, pa je s PPN 2022 drastično posegel v program TVS, šel uvajat oddajo, ki ne javno TVS ne sodi, pa spreminja statut, s katerim je uvedel dodatno uredništva informativnega programa, pa še bi se kaj našlo. Predstavil ni niti besedil iz Bele knjige, kjer se je glede na pompozno najavo nabralo veliko koristnih predlogov 😊. Torej on predlagateljem nima kaj očitati! Posebej pa je lovska tista, da naj bi o tem govorili gledalci in poslušalci. Državljani moramo, kot »predstavniki družin« plačevati javno RTV, pa če jo poslušamo ali gledamo ali ne! Tako mora RTV v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo za denar, ki ji ga namenimo, sama najti programe in vsebine, da ne bi bili zaradi te zakonske obveze preveč nezadovoljni. Pragmatično je to to in so velike besede in spraševanja odveč!

Tudi oddaje o RTV na TV S ni bilo do srede 13. 7. niti ni on sam nastopal v dialogih. Kako potem obsojati druge, da ni bilo dovolj dialoga? V preteklosti pa so kakovostne oddaje bile in na dveh sem sam sodeloval. Tako se je Bernard Nežmah v sredo debelo zmotil (zlagal?), ko je trdil, da na TV ni bilo oddaj, kjer bi se diskutiralo o različnih težavah.

Kako lahko Andrej Grah Whatmough očita politiki, da ga skuša s spremembo zakona razrešiti, ko pa je sam ravnal zelo podobno! Avgusta 2021 je uporabil pravno praznino, ko se Programski svet (PS) sredi počitnic ni zmogel sestati, da bi mu podal mnenje o predlagani razrešitvi Natalija Gorščak! Ki je seveda ne bi dobil! Ja, bil je inovativen pri določilu zakona, da lahko v primeru, da PS ne da mnenja pravočasno, kar sam odloči. Tako je lahko, ob pomoči takšnih kot osebkov, kot je bila recimo Ana Pirkovič, ki je bila celo v stavbi TV, pa raje ni šla na sejo PS, lastnoročno zradiral Natalijo Gorščak in potem s pomočjo dr. Valentina Areha še glavni cilj Manico J. Ambrožič. Ja, vem, da je sama odstopila in da ji ni tega generalni nikoli predlagal, kaj šele zahteval. Sedaj se pa razburja, ker drugi delajo podobno! Pri tem bosta imela oba sodno varstvo. Za Natalijo sem prepričan, da bo dokazala, da je Andrej Grah Whatmough ravnal protizakonito. In pri tem še skrajno umazano!

Prav bedno izpade, ko meni, da bi bila njegova razrešitev nič manj kot poseg v avtonomijo RTV! Ali ne ve, da bodo prišli v Svet RTV zagotovo veliko bolj kompetentni ljudje s prerejeno hrbtenico in tako res ni bojazni, da bi njemu, edinstvenemu in daleč najboljšemu, v letu in četrt dvakrat za 4. letni mandat izvoljenemu generalnemu direktorju, zagotovo namenili položaj predsednika uprave! Še posebej, ker sedaj vsi vemo, da je povsem nedolžen, da pred nastopom funkcije ni gledal en televizije ne radija in je, po resnično popolnoma nepristranski oceni dr. Jožeta Možine, da tako nepolitičnega direktorja RTV S še ni imela, resnično nesporni in absolutni favorit! Kajti dr. Možina ni kdor koli, saj so nas opozorili, da je zgodovinar, novinar in bivši direktor TVS. Tako bi se v bistvu moral veseliti, kajti v dobrih dveh letih biti trikrat izvoljen na najvišji položaj RTV S! Upravo si je pa tako in tako že oblikoval s trenutno dvema strokovnimia direktoricami, ki jih preje nismo imeli!

Prav tako zelo lepo je, da je po dobrem letu spoznal, da se na nacionalni TV meri ne samo gledanost, ampak tudi delež gledalcev (share), ki v danem trenutku obdobju gledajo TV. Ko je to v svojem zagovoru navajala Natalija Gorščak, očitno v svoji neizkušenosti, tega dejstva ni poznal. In tako vztrajal pri razrešitvi! Je pa grozljivo, da ko generalni direktor omenja tako gledanost kot delež, ne poda čisto nobenega podatka! Ne o gledanosti ne od deležu, kar smo vedno do zdaj vedno dajali. Celo v mesečnih poročilih. Čemu to skrivanje podatkov, razen, če so res tako zelo slabi? Tako lahko zaupamo samo podatku, ki je bil objavljen, da so gledanosti padle »do 20«. Andrej Grah Whatmough jih bi z lahkoto demantiral s pravimi podatki. Le zakaj jih ne?!

Na drugi strani pa je izredno pohvalno, da je priznal, da je bil ugled marca letos res katastrofalen, vendar po njegovem mnenju primerljiv z rezultatom 2019. Letos marca, torej še pred ukinjanjem in prestavljanjem oddaj, je bila stopnja zaupanja -38 % in res novembra 2019 -34 %. Ampak potem smo ga z odličnim delom Manice J. Ambrožič, Natalije Gorščak in Mirka Štularja (navajam po abecednem redu) in (skoraj) vseh zaposlenih, uspeli že do junij 2020 stopnjo zaupanja dvigniti na – 18 % (naj dodam, da je šlo morda pri podatku za november 2019 za statistično napako, kajti decembra 2018 je bilo – 21, junija 2020 za kot rečeno samo -18). Potem pa smo uspeli s predanim delom do marca 2021 doseči odličnih -4 %. To je že bilo blizu tega, da bi jih bilo več tistih, ki so RTV zaupali, kot tistih, ki ji niso zaupali. Žal pa je Andrej Grah Whatmough s svojo ekipa pa je uspel v enem samem letu strmoglaviti zaupanje za 34 odstotnih točk! Že zaradi tega bi moral sam in verjetno vsi v PS, ki so glasovali za PPN 2022 in njegove spremembe letos nemudoma odstopiti. Ker so pač zavestno ali kdo malo manj zavestno zaradi tega po ukazu tako glasovali! Prepričan sem, da bo novo merjenje pokazalo padec tja na -50 %.

Tabela: Podatki iz raziskave Raziskava OGLEDALO SLOVENIJE april 2022

Naj dodam še to, da je o oddaji tudi zavajal z napačnimi navedbami, da naj bi od leta 2015, ko je postal član NS, vse štiri vlade obljubljale, da bodo zagotovili denar za RTV. Za vlado Mira Cerarja je bilo jasno, da ni nikoli obljubljala denarja RTV-ju, pri čemer je sam aktivno sodeloval z dr. Matičem, da bi RTV z odpuščanjem znižal stroške. Sam sem bil toliko pameten, da sem zaradi volitev, ki so se bližale in takšnega stališča in ob zavedanju da bomo stroške lahko še malo znižali, predvsem pa smo razpolagali z zadosti denarja. Tudi pri volitvah ni nihče obljubljal denarja za RTV. Smo se pa dogovorili, da gremo v nov sistem pobiranje prispevka in, da se zagotovi trajnejši način. Do razprave, koliko naj bi bilo to, pa se nismo uspeli dogovoriti.

Da bi dr. Simoniti obljubljal denar je pa sploh smešnica! Tudi Gibanje Svoboda ni govorilo o neki konkretni podpori. Od kod so torej vse te štiri vlade, ki “naj bi obljubljale denar”. Očitno je Andrej Grah Whatmough čisto vseeno kaj govori.

Leave a comment